Trafiğe çıkan araç sayısı her geçen gün artıyor. Bu durumda karışıklığın ve trafiğin önüne geçmek için gerekli uyarıların yapılarak sürücülerin düzen içinde hareket etmesini sağlamanın en etkili yolu trafik işaretleri ve levhalarından geçiyor.
Trafik işaretleri ve anlamları yerleşim yerleri, karayolları ve otoyollarda sürücülerin bilgi almasını sağlayarak her gün binlerce aracın düzen içinde hareket etmesini sağlıyor. Ancak trafik bilgi işaretleri sayesinde sürdürülen bu uyum, kurallara uyulmadığı zaman kolayca bozularak can ve mal kaybına sebep olan kazalara yol açıyor.
Sürücülerin bütün trafik levhalarını ve anlamlarını bilmesi gerekiyor. Sürücü kurslarında bu levhalar ve anlamları çoğunlukla adaylara öğretiliyor. Yol ve yolcu güvenliğini sağlamak adına hayati öneme sahip olan trafik levhaları ve anlamlarının hepsi sürücü ehliyet sınavlarında soruluyor. Tüm bu uygulamalar sürücülerin trafikte daha güvenli bir şekilde ilerleyebilmesi için yapılsa da yaya ve yolcuların da bu bilgilere sahip olarak trafiğin genel düzenin ayak uydurmaları gerekiyor.
Trafik tabelaları ; tehlike uyarı işaretleri, trafik tanzim işaretleri, bilgi işaretleri, durma ve park etme işaretleri, yatay işaretleme, yeni standart trafik işaretleri gibi gruplara ayrılıyor.
Tehlike uyarı işaretleri en önemli trafik levhalarının başında gelir ve bu levhalar yol üzerindeki tehlikere karşı sürücüleri uyarma işlevi görür. Bu levhaların büyük bölümü üçgen levhalardan oluşur.